A07. Provázení Discovery, první třetina

Na pokyny pro druhoutřetí třetinu se můžeš podívat ihned.
Stejně tak na doporučené biblické pasáže.
A tady jsou náměty k provázení Discovery online.
Podívej se na sestřih videozáznamu Discovery, jak probíhá online.

 

Přehled všech lekcí v oddílech    A     B     C     D     E     F     G     H    (PRŮVODCE)

Zde je možnost poslechu.


A07. Provázení Discovery, první třetina

Discovery se dá dělat online!
I ve skupině – vyzkoušej to.
Čtení Bible zvané „Discovery“ v desítkách skupin po České republice děláme s přáteli, kteří zatím neznají Ježíše! Za poslední roky jsme vyzkoušeli kde co. Forma Discovery, kterou Ti tady předkládám, je to „nejúčinnější“, co jsme zatím vypozorovali. A stále se samozřejmě učíme…
Setkání pomyslně dělíme na TŘI TŘETINY. Je to hodně důležité! Velmi stručné shrnutí následujících bodů si můžeš stáhnout na této stránce v podobě kartičky formátu A6. Tu si vytiskni a pro začátek vlož do své Bible jako malý „taháček“.
První třetina je pohled ZPĚT. Druhá třetina našeho setkání je pohled NAHORU. A pak přichází pohled DOPŘEDU. Jednotlivé třetiny mají své dílčí kroky, z nichž každý má svůj jasný a důležitý cíl.Buduji mosty k lidem.
To mi umožňuje
setkat se s jejich srdcem.

POHLED ZPĚT

Po té, co jsme se navzájem přivítali, usadili a dali si nějaký nápoj, prvním krokem obvykle bývá tak zvaná VZÁJEMNÁ PÉČE.
„Za co jsme tento týden vděční?“ Buď odpovídá kdokoli volně nebo jedeme dokolečka. (Všimni si, že se ptám „za co jsme vděční“, nikoli „jak se máme“. V tom je podstatný rozdíl. A přednostně se ptám: „za co jsme vděční?“ Nikoli „za co jste vděční?“ To znamená, že se stavím naroveň všem ostatním, i když setkání provázím…)
Další otázka v kroku vzájemná péče: „Co nám dělá starosti?“ A hned za tím: „Jak si v tom můžeme navzájem pomoci?“ Pokud někomu můžeme v jeho starosti prakticky posloužit nebo aspoň někoho doporučit, je to skvělé! Buduje se tím komunita!V rámci Discovery
se kromě samotného čtení
zajímáme o sebe navzájem.

V některých skupinách u vzájemné péče musíme trochu hlídat čas. Když se vás sejde víc než pět šest, raději polož limitovanou otázku: „Za kterou jednu věc z uplynulého týdne jsme vděční?“ V případě počtu většího než osm lidí se nám osvědčilo se spojit ve čtveřicích a chvilku sdílet vděčnosti a starosti v těchto podskupinách.

Druhý krok nazýváme OSLAVA JEŽÍŠE. Prostě pozvednu oči ke stropu a nahlas řeknu pár krátkých vět z těch „vděčností“, které jsme právě vyslechli: Ježíši, díky, že Maruščina dcerka je už zdravější. A že Jirku povýšili v práci. A že Pepa udělal tu zkoušku. Ještě něco jsme říkali? Často se jednou větou připojí i někdo z mých nevěřících Jirků…!
Do kroku „oslava Ježíše“ vkládám i další věty s tím, že pozvednu oči vzhůru: „Ježíši, prosím, za sílu a moudrost pro Ondru, když teď žije uprostřed konfliktu svých rodičů. Prosím za zdraví Petrovy mámy. A taky prosím, abys k nám zase mluvil, když budeme číst další příběh o Tobě. Ještě něco?“ (V dalších stadiích vývoje dané skupiny vkládáme do kroku „oslava Ježíše“ i další prvky…)Pane Ježíši,
uvědomujeme si,
že cíle Discovery
nemůžeme naplnit sami.

Následující krok v první třetině − tedy v pohledu zpátky − je NÁVRAT. Návrat k minulé pasáži je tak důležitý, že i kdybys kvůli nedostatku času musel vynechat jiné věci, tohle nikdy nevynechej! Bez „návratu“ se totiž čtení Bible stává jen intelektuální diskusí bez vlivu na život účastníků! Uvažuj, jaký dopad asi mají následující otázky, když je celá skupina pravidelně řeší a prostě si na ně zvykne. „O čem byl náš minulý text?“ (Stačí nadpis, není třeba znovu převyprávět celý příběh.) „Jak se nám podařilo v praxi uplatnit, co jsme každý minule objevili?“ „S kým jsme to sdíleli?
Nevěřící účastníci na tyhle otázky zpravidla reagují lépe, než věřící! Pro jednoho Jirku bylo úplně přirozené na druhý den říct asistentce v práci: „Ahoj Terezo, včera jsme s kamarádama četli Bibli! Ježíš tam zázračně vyrobil z vody asi 600 litrů vína. Tak takhle jsem si Ježíše opravdu nepředstavoval…“ A asistentka Tereza se vyptávala, kde to ten Jirka byl a co že to tam dělají. Pro Jirku takové sdílení bývá celkem snadné. Nicméně i my věřící musíme dbát, abychom byli příkladem, že své objevy z Discovery vždycky někomu řekneme.
Především říkám,
co to přináší mně!

Tohle byla velmi stručně první třetina setkání Discovery: pohled ZPĚT. Jestli Ti něco uniklo, níže pod videem je text toho, co tu povídám.
Pohled NAHORUpohled DOPŘEDU nás čekají v dalších videích.

Pane Ježíši, Tvoje přítomnost mezi námi na každém čtení Bible je moc důležitá. Znovu Tě prosím, aby ji každý z účastníků vždycky vnitřně prožil, pocítil. A aby zatoužil být Ti blíž…


Taháček pro mobilní telefon

Ikonu si ulož na plochu mobilního telefonu, abys mohl/a taháček kdykoli rychle otevřít.
Přejížděním prstem vlevo/vpravo snadno přecházíš mezi třetinami.

Taháček k tisku

Vyber si formát: A4, A5, A6.


 

Přehled všech lekcí v oddílech    A     B     C     D     E     F     G     H    (PRŮVODCE)