Terén – odstraňování bariér

<Návrat na stránku „terén“>

Má-li naše služba nevěřícím mít dobré ovoce, potřebujeme náležitou přípravu.
Kromě každodenních modliteb se pár dnů před terénem postupně podívej na tato videa. Pomůžou Ti odstranit obvyklé překážky, které křesťanům významně brání v jejich účinné službě nevěřícím.

Pokud je pro Tebe účinnější projít si jen texty jednotlivých lekcí, klikni na zelený nadpis nad videem.


Křesťanština

Cílevědomě odbourávej svoji křesťanštinu. Náš křesťanský jazyk nejen radikálně odpuzuje nevěřící, ale i samotným křesťanům dává „divný pocit“, pro který pak raději nic neříkají. Stáhni si tabulku a jednotlivá slovíčka z křesťanštiny se nauč říkat normálně, i když mluvíš o Ježíši, o Bibli nebo o svém příběhu.

Chceš-li si projít jen texty jednotlivých lekcí, klikej na zelené nadpisy nad videi.

 


Vnitřní bariéry

Čeští křesťané mívají nejrůznější bariéry, proč se o svém životě s Ježíšem nesdílejí s dalšími lidmi. Když se Ti podaří prolomit aspoň některé, bude to znamenat velkou proměnu nejen pro Tvoji službu nevěřícím, ale především pro Tvůj vlastní běžný kontakt s živým Ježíšem.

 


Naše identita v Ježíši

Největším důvodem paralýzy křesťanů při oslovování nevěřících lidí bývá špatný pohled na sebe, strach, že mě odmítnou, že se ztrapním a tak. Jde tedy o mně, o můj pocit, moji pochybnost, jak se na budou dívat. Jedná se o moji hodnotu, moji identitu, o moje vědomí a přijetí, kým opravdu jsem, když je oslovuji. Podívej se, jak tento problém vyřešit nebo aspoň posunout.

 


Cesta růstu

V každém oboru lidské činnosti – i ve službě nevěřícím lidem – se mnohé potřebujeme prostě NAUČIT. Pusť se do toho, rozvíjej jednotlivé dovednosti a současně pracuj i na svých postojích. Brzy prožiješ velké změny. Tak jsme to sami absolvovali a už mnohokrát viděli i u desítek dalších křesťanů!

 


Zpaměti

Byla doba, kdy jsem se nic nechtěl učit zpaměti. Myslel jsem si, že to bude strojené, technické a neduchovní. Aniž jsem měl jakoukoli reálnou zkušenost, pěstoval jsem si dojem, že to prostě nemůže fungovat, protože lidé u nás přece nemají zájem! A když jsem nevěděl, jak začít, připadalo mi nesmírně těžké oslovit i nevěřící přátele, natož pak cizí lidi.
Jakmile jsem se ty základní věci s mnoha modlitbami naučil aspoň trochu zpaměti a párkrát je vyzkoušel se skutečnými nevěřícími, všechno se radikálně změnilo!
PROCVIČENÍ celého trychtýře Ti nemusí zabrat víc než PĚT minut! Když se ho naučíš zpaměti a přeříkáš si ho každý den před odchodem z domu nebo cestou v autě, najednou budeš mít dojem, že lidé mají zájem! To je naše zkušenost! Odhaduji, že po dvou týdnech každodenního procvičování ZPAMĚTI jen tak „sám pro sebe“ účinně oslovíš známé i neznámé a povedeš s nimi rozhovory přímo o Ježíši.

 




 

Háček

Pro prvotní spojení s cizími lidmi nabízíme dva „háčky“, jak takový rozhovor s neznámým člověkem začít. Vyber si jeden a ten se opravdu dobře nauč zpaměti.

 

Trychtýř

Když jsme se s novým člověkem spojili pomocí „háčku“, jako základní osnovu dalšího rozhovoru používáme „Trychtýř“, který vede k Ježíši a k názorné Dobré zprávě. Kliknutím na zelené tlačítko si ho připomeň. Můžeš si jej i stáhnout jako pdf a vytisknout.

 

Výsledky a statistiky

Podívej se na pár čísel z kontaktu s nevěřícími a taky na několik příběhů, co takový „terén“ přináší křesťanům, kteří se do něho pustí.

 

<Návrat na stránku „terén“>

 


Přehled všech lekcí v oddílech    A     B     C     D     E     F     G     H    (PRŮVODCE)