F01. Boží srdce a čtyři pole

Oddíl F "Boží srdce a čtyři pole" poskytuje celkový pohled na službu směřující ke hnutí.
Slouží především vedoucím a iniciátorům.
Hlavní obrázek Božího srdce a čtyř polí je taky textu pod videem.

 

Přehled všech lekcí v oddílech    A     B     C     D     E     F     G     H    (PRŮVODCE)

Zde je možnost poslechu.


F01. Boží srdce a čtyři pole

Když jsem v roce 2009 zhruba tři týdny pobýval v Indii, viděl jsem tam kousíček jednoho z obrovských hnutí, které už tehdy představovalo asi sto tisíc domácích společenství kolem Božího slova a kolem živého Ježíše. Měl jsem možnost osobně rozmlouvat s iniciátorem tohoto hnutí, Alexem Abrahamem. Ukázal mi ilustraci jednoduchých principů, jak se dostali tam, kde jsou teď. Pokud uslyšíš název „čtyři pole“ nebo „Boží srdce a čtyři pole“, to je ono. Především je to předloha, kterou modeluje Pán Ježíš a kterou v knize Skutků apoštolů dále uskutečňovali a rozvíjeli učedníci.
Teď Ti předložím stručný přehled toho diagramu a v dalších lekcích jednotlivé segmenty popíšu podrobněji. To nám pomůže vidět větší obraz, odkud kam kráčíme. Nejen jednotlivé dílčí aktivity, o nichž jsme mluvili dosud.

0. BOŽÍ SRDCE
Všechno začalo v Božím srdci. V Božím srdci vznikla myšlenka stvořit člověka. Boží srdce sledovalo velký Pád v Ráji a v Božím srdci se taky zrodila cesta záchrany ztracených lidí − skrze oběť Pána Ježíše. Znát Otcovo srdce zblízka je obrovským zdrojem motivace a síly pro jakoukoli duchovní službu.
Zkus si prosím do svého nitra vštípit základní nastavení, že když mluvíme o „evangelizaci“, není to nápad nějakého křesťanského nadšence. Ta životodárná Dobrá zpráva pochází přímo z Božího srdce! Když se pokoušíme povzbudit křesťany, aby vyšli za svými nevěřícími přáteli a sdíleli s nimi Ježíše, vyvěrá to z Božího srdce. Nebeskému Otci totiž na těch ztracených lidech tam venku opravdu záleží!

1. PRÁZDNÉ POLEKdyž Ježíše přijme
Jirkův kamarád Ondra,
řeším otázku, jak Jirkovi pomoci,
aby nového Ondru ihned naučil
předávat to dál.

Pán Ježíš ve svých promluvách často používal zemědělské náměty. Naše ilustrace je inspirována pohledem na rolníka, který vychází na prázdné pole. Je určené k osévání, ale zatím na něm nic užitečného zaseto není. Rolníkův vstup na to pole je velmi podstatný. On tam musí být přítomen, aby mohl rozsévat. Řekl bych, že to je rolníkovo spojení s tím polem. V průmětu do naší služby to začíná přemýšlením o lidech, kteří potřebují slyšet tu úžasnou Zprávu o Ježíši. Tady vidím tvorbu oikosové mapy a modlitby nad ní − za lidi, kteří nás obklopují, a za cesty k jejich srdcím. Zde se taky odehrávají naše první kontakty. Tady je forma našeho spojení s nimi.

2. ROZSÉVÁNÍ
Pamatuješ si
tři hlavní cíle Discovery?
Pak je v tom obrázku rozsévání. Rolník prostě hojně rozsévá zrno Božího slova. Prakticky vzato se ptáme: Jak se ve svých rozhovorech dostáváme k duchovním věcem? Která forma evangelia je pro naše lidi účinná? Jakým způsobem komunikujeme Dobrou zprávu? Tady chceme, aby náš Jirka zahlédl živého Ježíše a měl možnost na Něj reagovat.

3. RŮST
Třetí pole zobrazuje růst. Zrno Božího slova klíčí. Je čas zalévání a „opečovávání“. V duchovním průmětu se staráme o člověka, který právě přijal Ježíše. Podporujeme rozvoj jeho nové důvěry vůči Ježíši a snažíme se mu pomoci, aby brzy dospěl k vlastní generaci dalších učedníků.

4. SHROMAŽĎOVÁNÍ úrodyTa malá část, která úrodu přinese,
vždycky stojí za to!

Čtvrtá fáze je pole při shromažďování úrody. Co jsme zaseli, se teď reprodukuje! Úrodu potřebujeme sklidit, shromáždit. V praxi nás tato část povede k budování nových společenství, která jsme se svými Jirky vlastně už začali, když jsme pozvali na Discovery.

5. MULTIPLIKACE
Poslední je šipkový kruh uprostřed: multiplikace, čili opakované rozmnožování nebo násobení. Tady ponejvíc přemýšlíme o rozvoji iniciátorů a vedoucích, kteří celou službu dále rozšíří. Tenhle aspekt ovlivňuje všechna čtyři pole.
Samotná identita nám nedává
žádnou zvláštní dovednost.
Dovednosti se musíme naučit.

Když mluvíme s vedoucími nebo s lidmi, kteří mají takový ten „tah na branku“, brzy pomocí tohoto diagramu porozumějí širšímu kontextu, jak hnutí funguje, kam to celé směřuje, a proč se učíme právě tyhle prvky. Obrázek Božího srdce a čtyř polí je velmi užitečný taky pro strategické plánování služby, pro mentoring nebo koučování i pro vyhodnocování a vzájemné informování. Prostě abychom se stále orientovali kde jsme a odkud kam jdeme. V dalších lekcích se můžeš těšit na pětiminutové charakteristiky jednotlivých částí.

Pane Ježíši, děkuji Ti, že jsi svoji službu měl úžasně promyšlenou. A že se tomu od Tebe můžeme učit…

 

Přehled všech lekcí v oddílech    A     B     C     D     E     F     G     H    (PRŮVODCE)