Inspirace pro život a službu

 

Jako malé děti

I když má malé dítě rýmu a hodně špatně se mu dýchá, za nic na světě si nenechá vyčistit nos! „Bude se ti líp dýchat…!“ Jako by nám Pán Ježíš říkal:
Nesnaž se být silnější než oni,
v tom tvůj úspěch rozhodně nebude.
Jenže pro malé dítě měřítkem všeho je, jestli je mi něco právě teď příjemné či nepříjemné! A čištění nosu je nepříjemné! Jak hloupé – dětinské – krátkozraké… říkají si dospělí okolo.
My sice jasně biblicky víme, že bychom s lidmi kolem sebe „měli sdílet Dobrou zprávu“, protože to může rozhodnout o jejich věčnosti, nicméně po celé desítky let v tom nic neděláme. Je nám to totiž nepříjemné. Když se někoho z věřících zeptáš, co je na tom sdílení tak nepříjemné, jako hlavní důvod se ukáže, že by nám to „mohlo být nepříjemné“.
Někteří věřící pak sice s uctivostí poznamenají, jak to na tom tréninku máme docela „hezky promyšlené“, nebo že „to na ty nevěřící možná i nějak funguje“, ale přesto velmi těžce překonávají svoji neochotu cokoli si jen vyzkoušet, jen se něco učit; natož pak vyjít ven a praktikovat to s reálnými lidmi ve svém okolí. Křesťané na tréninku zjistí,
že sdílet nejdůležitější
vlastní zkušenost s Ježíšem
vlastně není tak těžké!
Právě teď je jim to totiž nepříjemné! A domnívají se, že kdyby vyšli, mohlo by jim to být ještě víc nepříjemné.
Chápu, sám jsem tam byl. Dlouhá léta jsem se taky nechtěl nic učit, natož pak s nejistým výsledkem něco zkoušet s lidmi tam venku. Dneska si říkám: Jak jsem byl hloupý, dětinský, krátkozraký… Když jsem vyšel ze svého pohodlí, desítky lidí se postupně vydaly na cestu za Pánem Ježíšem!
Pokročíš k dospělosti? Budeš se řídit tím, co je v životě důležité, a nejen tím, co je momentálně příjemné či nepříjemné? A pomůžeš i dalším věřícím, aby dozráli?


 

Přehled všech lekcí v oddílech    A     B     C     D     E     F     G     H    (PRŮVODCE)