F08. Začni venku

Velkou pomocí v realizaci těchto principů je misijní tým!

 

Přehled všech lekcí v oddílech    A     B     C     D     E     F     G     H    (PRŮVODCE)

Zde je možnost poslechu.


F08. Začni venku

K hlavním stavebním kamenům duchovního hnutí mám ještě pár důležitých principů.

a) Začni venku!Pro studium s nevěřícími
všem rozdej stejný překlad.

Teprve až jsem se uvolnil z jiných služeb, každý týden jsem si udělal čas na svůj klub a na rozhovory s lidmi a denně jsem se za ně jmenovitě modlil, pak se postupně začalo něco dít! Když jsem o tom dění vyprávěl, moji spolupracovníci a pozorovatelé kladli otázky a někteří začali zkoušet věci se svými nevěřícími! Dneska mě svými aktivitami a dovednostmi někteří i podstatně předčí!
Jsi pastor? Jsi starší sboru? Jsi vedoucí mládeže nebo některé služby či skupiny? Pokud Ti leží na srdci nevěřící lidé a chceš povzbudit ostatní kolem sebe, aby sdíleli Dobrou zprávu, jsem nadšen! Začít je třeba tam venku…!

Hluboké poznání Božího srdce
bývá motorem
proměny našich postojů.
O velkém konceptu hnutí, zobrazeném čtyřmi poli obvykle mluvím, až když někde vidím spojení pilných křesťanů s nevěřícími (1. pole). Bez efektivního sdílení dobré zprávy (2. pole) a bez plození nových duchovních dětí (3. pole) tohle všechno může vést k pouhému organizování bez reálného života.
Kde noví lidé už jsou (3. pole), tam je přirozeně žádoucí větší pohled na hnutí! Jinak se vizí celého společenství (4. pole) včetně nových lidí stává pouhé „chození“ − na skupinku, do shromáždění nebo do mládeže. Kde chybí větší povolání, tam se aktivity točí jen kolem „údržby“.

Bez početního růstu máme tendenci zakřivovat se do sebe.

Proto říkám: Začni venku.

b) Není to postupné!
Není to tak, že až jsme dosáhli nějaké úrovně aktivit v prvním poli, můžeme jít do druhého a třetího atd. Jestliže se někdo
ani po druhé sérii Discovery
nerozhodne,
je tu otázka:
Chybí mu další informace?
Čtením Božího Slova s nevěřícími vstupujeme do druhého pole, protože tím rozséváme, a současně do čtvrtého pole, protože setkáními formujeme základy společenství. Jakmile nový člověk pozve Pána Ježíše do svého života, přecházíme s ním z druhého pole do třetího. Přijetím slyšeného se stal učedníkem. My mu sloužíme v jeho růstu a současně ho směřujeme na jeho vlastní první pole − pomáháme mu s jeho oikosovou mapou a v kontaktu s jeho lidmi. Jakmile nový Jirka začal vlastní skupinu Discovery (4. pole), dotýká se tím vlastně i středního kruhu se šipkami, protože svým způsobem začíná „vést“ druhé, což je začátek multiplikace!
Není to tedy postupné! Obrázek čtyř polí, Božího srdce a středního kruhu se šipkami nám pomáhá, aby žádná z těch důležitých částí nechyběla. Umožňuje nám prověřovat, jak si v každém poli vedeme, a v další generaci nastavuje zrcadlo i našim následovníkům…

c) Sloužíme v několika polích
Kdo se pustil do tohoto typu služby, bývá zapojen v několika polích současně. S některými budujeme důvěru (to je 1. pole). Jiné ve stejné době zveme k Ježíši (2. pole). A ty, kteří uvěřili, už doprovázíme, aby rostli a sloužili dalším (3. pole). Tím vlastně chodíme po šipkovém kruhu uvnitř, protože vedeme druhé a pomáháme jim, aby sami sloužili.

I úplně nově věřící Jirkové
jsou schopni velmi brzy
přivést k Pánu Ježíši
svoje přátele!
Jeden věřící kamarád mi řekl: „Já jsem evangelista, ty se teď postarej o ty, kteří se mnou uvěřili.“ Tohle nám ale nikdy nefungovalo! Jeho lidé se mnou neměli žádný vztah. Bylo důležité, aby se jim věnoval ten, kdo je k Pánu Ježíši přivedl. Aspoň zpočátku. Jestliže se následování Pána Ježíše stalo naším životním stylem, pak úplně samozřejmě sloužíme v několika polích současně.
A ještě jeden extrémně významný princip!

d) Všechno zachovej jednoduché
Při hnutí každý krok musí být natolik snadný, že ho noví učedníci samostatně realizují s vlastními novými lidmi! Pro nás zkušeňáče bývá zachování jednoduchosti velmi náročné. Rádi studujeme kdeco a s oblibou věci komplikujeme, čímž ovšem sabotujeme snadnou předavatelnost.
Jsi svobodným
a plně zodpovědným tvůrcem
svých vlastních emocí.

Učit se a experimentovat je moc potřeba, nejraději bych řekl: experimentujme mimo viditelnou scénu. Standardní proud služby potřebujeme novým učedníkům předávat standardně, čili jednoduše, aby vše bylo přehledné a snadno uchopitelné i pro úplné nováčky.

V příštích lekcích Tě čeká stručný přehled hlavních NÁSTROJŮ pro každé pole.

Pane Ježíši, chci vidět Tvoje masivní hnutí, které přivede k záchraně statisíce lidí v této zemi a přinese slávu Tvému jménu…

 

Přehled všech lekcí v oddílech    A     B     C     D     E     F     G     H    (PRŮVODCE)